Nieuwsbericht 27 mei 2020

Wankele Willie’s gezocht!

De quarantaine heeft voor iedereen, maar met name voor ouderen, grote fysieke gevolgen. Voor ouderen die minder mobiel zijn zorgde de quarantaine onder andere voor een afname van fysieke kracht en conditie met andere gevolgen van dien.

Blijf thuis!, was de boodschap de afgelopen periode. In de afgelopen weken was het rustig bij zorgverleners als de fysiotherapeut, oefentherapeut en de ergotherapeut van Vechtverband die samenwerken in het valpreventieprogramma Blijf Gaan en Staan. Er heerste bij ouderen de angst om een besmetting op te lopen met het coronavirus waardoor ze weinig buiten kwamen en moeite hadden te bewegen. Ook de maatregelen maakten het ouderen lastig om vrij te bewegen. Blijven gaan en staan zat er even niet in. En dat zorgt ervoor dat er meer ‘Wankele Willie’s’ zijn. Want bewegen is juist zo belangrijk om fit te blijven en om de kans op vallen te verkleinen. Daarom lanceert Vechtverband in de week van de allereerste Nationale Balkon Beweegdag, die op 29 mei wordt gehouden, de campagne ‘Wankele Willie? Minder fit door het thuisblijven.’

Fysieke kracht en conditie
De quarantaine heeft voor iedereen, maar met name voor ouderen grote fysieke gevolgen. Bewegen in huis is lastig, fysiotherapeuten konden lastig begeleiding geven aan ouderen. Van de balkon-gym-sessies hebben we allemaal gehoord. Die zijn deze week voor het laatst. Want, de fysiotherapeut gaat weer binnen behandelen en beweegles geven.  Voor ouderen is bewegen echt noodzakelijk.

“We zien dat vooral ouderen kampen met negatieve fysieke gevolgen van het leven in quarantaine. De fysieke kracht en conditie is in deze tijd dat we thuis zitten echt afgenomen. Nu is het weer tijd om in beweging te komen op een verantwoorde manier. En daar helpen wij graag bij’’, aldus Oefentherapeut Susanne Bus van Vechtverband. 

Laatste keer balkon gymmen
Balkon gymmen is een initiatief dat ontstaan is om ouderen in het corona tijdperk op een veilige manier in beweging te krijgen. Ook in Breukelen en Loenen zetten fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten zich in om de mobiliteit van ouderen ondanks corona op peil te houden. Zo wordt bij ‘t Heijcop en het Atrium door fysiotherapeuten ‘balkon bewegen’ gegeven. De laatste keer Balkon Beweeg wordt gegeven op donderdag 28 mei. 

De zorg is er klaar voor!
De reguliere zorg start ook in Breukelen en Loenen weer op. Afgelopen week openden de fysiotherapeut, oefentherapeut en de ergotherapeut weer hun deuren voor reguliere zorg, waaronder het beweegprogramma Blijf Gaan en Staan. De huisarts was altijd al open en heeft alles ingericht volgens de RIVM richtlijnen, zodat er verantwoordelijk gewerkt kan worden en de reguliere zorg weer kan starten. Toch merkt huisarts Arnoud Klein Ikkink dat men huiverig is om contact op te nemen. ‘’Er is geen reden meer om de huisarts te mijden. Het is juist heel belangrijk dat de reguliere zorg weer opstart: schade door uitstel kan dan worden voorkomen.’’

Ben of ken jij iemand die een ‘Wankele Willie’ geworden is door het thuisblijven?
Om de mobiliteit onder ouderen ook in en na het corona tijdperk te waarborgen, lanceert het Vechtverband de campagne ‘Wankele Willie? Minder fit door het thuisblijven.’ Een ‘Wankele Willie’ kenmerkt zich onder andere door:

  • een verslechterde conditie;
  • afnemende kracht in spieren;
  • het minder soepel kunnen bewegen.

‘Wankele Willie’s’ kunnen zich aanmelden voor het valpreventieprogramma ‘Blijf Gaan en Staan’. Het programma is corona-proof: zo draagt de fysio/ergo bij huisbezoek een mondkapje en zijn er alleen beweeggroepen op 1,5 meter afstand. Na aanmelding neemt de ergotherapeut contact op om te overleggen bij welke vorm van hulp bij mobiliteit de cliënt zich prettig voelt met betrekking tot het risico op een corona besmetting.